«

»

Mei 09 2007

Gajes! (256)

Toen u op bevrijdingsdag met velen gezellig in Park Transwijk aan het genieten was van een optreden van Racoon – na de opening door JP de MP – was net een groep van 100 fietsers door de ME samengedreven en gearresteerd op de Oudenoord. Dat wist u natuurlijk niet, toen u daar met uw wijntje aan het dansen was. Ik wist het pas toen een collega mij wat foto’s mailde van de actie van de ME. Van de ongeveer 100 fietsende demonstranten (antiglobalisten die als opmaat van een G8-top volgend jaar in Duitsland allerlei ludieke acties voeren) werden er 93 gearresteerd omdat men politieaanwijzingen negeerde. Het had iets van doen met het niet netjes twee aan twee fietsen over het fietspad. Afgelopen zondag zat een aantal van deze ernstige misdadigers nog in het cachot. Want laten we eerlijk zijn: wie in Utrecht niet netjes op het fietspad fietst hoort genadeloos gestraft te worden. Zeker als we van doen hebben met smerige uitvreters die moeite hebben met wereldhandelsakkoorden en G8-bijeenkomsten. Naar het schijnt hebben de Utrechtse gezagdragers advies gekregen van de heer Poetin hoe je het meest effectief kan optreden tegen andersdenkenden, maar nogmaals, dat kan op een gerucht gebaseerd zijn.

Ik schrok me dus rot van het nieuws van de arrestatie van deze mensen. Natuurlijk, in het verleden heeft een aantal die zichzelf als antiglobalisten uitgeeft, ernstig huis gehouden in verschillende westerse steden. Maar de leiders die in Utrecht opereren zijn allemaal bekend bij gemeente en politie en staan te boek als beschaafde lieden. Om die nota bene op bevrijdingsdag samen te drijven en op te pakken is nogal wat. Ik was de avond voor bevrijdingsdag bij de stille tocht en de kranslegging in mijn oude dorp Vleuten. Een prachtig kleine samenkomst in een klein parkje bij een klein monument. Schitterende gedragen en stemmige muziek van de plaatselijke harmonie waar ik ooit als klarinettist zelf speelde. Een korte toespraak, een kranslegging en daarna een stoet van 200 inwoners die bloemen legde. In vele toespraken op talloze plekken in de stad zal zijn stilgestaan bij het feit dat er tolerantie past bij de andersdenkenden of anders gelovenden in de maatschappij. Een belangrijke verworvenheid uit de na-oorlogse periode. We willen toch niet in een maatschappij leven waar een ludieke fietstocht eindigt in de gevangenis? Pak dan ook eens wat raadsleden op die slingeren tijdens een van de vele fietstochten die raadsleden, wethouders en bewoners tegenwoordig overal in de stad houden. Levensgevaarlijk, fietsende politici! En, donder dan ook wat ambtenaren in de bak die vooral rond bouwputten als het Vredenburg de meest idiote en onveilige routes bedenken voor de fietsende stadsgenoot. Ik was zo trots op Annie Brouwer tijdens de rellen in Ondiep. Ik hoop nu toch zo dat zij geen instructies heeft gegeven aan de politie om de groep fietsers bij iedere mogelijke aanleiding direct in de kraag te vatten omdat die dag JP de MP in de stad was. Misschien kan een wakker raadslid haar daar eens naar vragen. Of werden hier vijf jaar na de moord op Pim Fortuyn de als clowns uitgedoste fietsers aangezien voor de nieuwe lichting Volkert van der G’s? Tja, in dat geval snap ik best waarom het schorem uren zonder eten in een ongeventileerde cel met soms wel twintig man tegelijk werd opgesloten om ’s nachts verhoord te worden! Wat denkt dat gajes wel…