«

»

Feb 12 2008

Geen weg door Vleuterweide

Vorige week dinsdag besloot het college van b en w dat Utrecht geen weg wenst, dwars door Vleuterweide, om de A2 en de A12 met elkaar te verbinden. Het besluit wordt pas morgen gecommuniceerd met een persbericht. Op de VVD na (het CDA aarzelde ook even) gaf de hele gemeenteraad al aan die weg niet te wensen. In een vage mobiliteitsstudie zat een weg verwerkt om vanaf de Noordelijke Randweg (NRU) een kortsluiting vanaf de A2 te maken naar de A12 ten westen van Ouderijn. Er dook opeens een tracé op, dwars door de nieuwbouwwijk Vleuterweide. Feitelijk ging het om een stukje weg dat de Haarrijnserading en de Huis te Vleutenbaan zou verbinden met de Vleuterweideweg. En, die weg zou totaal ingaan tegen het verkeersmodel in Leidsche Rijn. Dat model -zou iemand nog weten dat dit model het 'condensatorplaten model' heet- gaat er van uit om juist GEEN aantrekkelijke kortsluiting tussen beide rijkswegen mogelijk te maken, om Ouderijn heen. De weg levert ook geen enkele 'planologische' meerwaarde. Als er ooit een snelweg komt tussen A2 en A12 komt die echt vanaf ergens tussen Breukelen en Maarssen, ten westen van Haarzuilens en dan of tussen Woerden en Harmelen naar de A12, of net ten oosten van Harmelen. Tussen Breukelen en Maarssen wordt die weg dan tussen de Loosdrechtse- en de Maarsseveenseplassen doorgetrokken naar de A27. De nieuwe woongebieden zie je op de kaart dan zo verschijnen. Zou het college gisteren Pauw & Witteman hebben gekeken? Daar veegde de wereldberoemde architect Erick van Egeraat de vloer aan met Leidsche Rijn. Bijna alleen maar eengezinswoningen met tuintjes: een grotere aanslag op het schaarse groen in deze gebieden is niet denkbaar. Ik moet Erick gelijk geven. In Nederland bouwen we volgens de 'olievlek' methode. Alle natuur offeren we op omdat we zonder visie bouwen. Sterker, we bouwen alleen wat onze projectontwikkelaars makkelijk en voor veel geld direct kunnen verkopen. Dat moet anders, anders schuift die olievlek binnen twintig jaar op, diep het Groene Hart in bij Kockengen en Kamerik!