«

»

Apr 02 2008

Fitna-debat

He, wat jammer. Omdat ik de raadscommissie van gisteravond over het Muziekpaleis moest volgen, miste ik het laatste deel van het Fitna-debat in de tweede kamer. In de eerste termijn knalde Wilders hard over de rest van de kamer heen. Oliedom, de non-strategie van de kamerleden. Na een paar uur mocht blonde Geert zijn verhaal houden. En in plaats dat de kamerleden hem zonder interrupties zijn inbreng lieten houden, gaven ze Wilders een enorm podium door steeds met hem in debat te gaan tijdens zijn termijn. Zodoende stond hij geen 7 minuten zijn bekende verhaal te houden, maar had hij ruim een uur een podium achter het spreekgestoelte. En, zure kamerleden werden flitsend neergesabeld. Domme vragen, makkelijke antwoorden… In het door mij helaas live gemiste tweede deel kwam de regering met een list door te citeren uit een geheim gespreksverslag tussen hen en Wilders van november 2007. Wilders moest uiteindelijk toestemming geven het document openbaar te maken. Hij zou hebben aangegeven in zijn film delen van de Koran te verbranden, en ja, dat was voor de regering reden om zware maatregelen te nemen. Of het stuk klopt? Ik weet dat niet. Wat ik wel weet is dat daarmee het debat kantelde. Ik hoop toch dat de kamer dit debat nog even evalueert: zonder het briefje van Balkenende had de kamer het totaal afgelegd tegen Wilders en dat is een beangstigende conclusie!