«

»

Apr 02 2008

Tegenvallende aanbesteding Leidsche Rijn Centrum

Naar nu blijkt is de Europese aanbesteding die de gemeente Utrecht heeft uitgeschreven voor het kernwinkelgebied in Leidsche Rijn Centrum erg teleurstellend verlopen. Slechts 1 van de 5 partijen kwam met het minimale bod van 118 miljoen euro op de proppen. Ofwel: de gemeente heeft slechts keuze uit 1 partij om het enorme programma, dat dan door belegger Corio (ook eigenaar van Hoog Catharijne) wordt aangekocht, te realiseren. Op 16 en 17 april zal de beoordelingscommissie het ene plan beoordelen. Mocht het goed genoeg zijn, gaat e.e.a. voor besluitvorming naar het stadsbestuur en anders moet de gemeente zich beraden over vervolgstappen. Ontwikkelende partijen geven aan problemen te hebben met de dure eisen voor de ondergrondse afwikkeling van de winkelbevoorrading, de enorme hoeveelheid appartementen (1000) die veel te snel op de markt komen en het feit dat al vast staat dat Corio voor vooraf vastgestelde bedragen het ontwikkelde vastgoed zal afnemen. Deze positie van Corio werd eind januari bereikt toen Corio met de gemeente vervolg contracten tekende voor het Stationsgebied. Wellicht had daarmee even gewacht moeten worden tot na de aanbesteding. De realisatie van Leidsche Rijn Centrum is gekoppeld aan de investeringen die Corio doet in het Utrechtse Stationsgebied.  De enige partij die het bod gehaald heeft is de combinatie Fortis/Vesteda. ING Real Estate/Proper Stok, IPMMC/AM/Wilhelm, BAM/Johan Matser/Multi Vastgoed en Rabo/Bouwfonds zijn afgevallen. Iedere partij heeft zeker een miljoen euro uitgetrokken om tot een plan te komen. Zie hieronder het bouwprogramma:

– 26.500 m2 bvo aan detailhandel;
– 13.200 m2 bvo kantoren met parkeerplaatsen;
– 1.400 m2 bvo commerciele voorzieningen;
– 2.500 m2 bvo horeca;
– openbaar groen en openbare ruimten;
– ondergrondse infrastructuur en ondergronds systeem voor laden en lossen;
– 100.200 m2 bvo woningen in circa vijf woonlagen met parkeergarages;
– twee openbare parkeergarages voor totaal ruim 1000 plaatsen;
– optioneel 4.000 m2 bvo bibliotheek / wijkservicecentrum

Het is nog onduidelijk of de tegenvallende aanbesteding vertragingen zal opleveren voor de bouw van het centrum van Leidsche Rijn. Projectleider Nora Hugenholtz geeft aan dat eerst de regels voor de Europese aanbesteding strikt moeten worden gevolgd.