«

»

Apr 03 2008

Krachtpatsers voor regie krachtwijken

Om 21.20 tikte de gemeenteraad de aanpak van de krachtwijken af. Alleen de SP en groep Mossel stemde tegen de aanpak. D66 wilde een redelijk plan niet verwerpen, omdat het beste plan niet wordt uitgevoerd. Ofwel, brede steun die belangrijk is. De avondvergadering werd er een met vooral veel jolijt. Volgens Aleid Wolfsen lag dat aan het feit dat er iets door het eten zat, tijdens de pauze. Volgens mij lag het aan het drinken. De VVD had de mooiste termen. Klein bier, aftrekschaak, en, geen charters tekenen met Vogelaar, laat die maar lekker Vogelen in Den Haag! Een verslag volgt.  

Al uren vergaderde de Utrechtse gemeenteraad vandaag over de aanpak van de vijf Utrechtse Vogelaarwijken. De discussie spitste zich vooral toe op hoe de regie moet worden gevoerd over de tientallen plannen die in een samenwerking tussen de welzijnsorganisatie's, de woningbouw-corporaties, de gemeente en tal van andere clubs moeten worden uitgevoerd, ook voortvarend worden uitgevoerd. En, of er wel voldoende focus is, of het wel gaat werken, of er niet teveel gesloopt gaat worden in de krachtwijken. Ergo: waarom zal nu wel goed gaan wat de afgelopen 20 jaar volledig mislukte. Het is helder dat de fracties in de gemeenteraad zich al aan het opstellen zijn richting 2010: de volgende gemeenteraadsverkiezingen. De SP moet dan helder kunnen maken dat ze in 2008 al hebben gezegd: niet zoveel slopen! D66 wil dan al gezegd hebben dat ze in 2008 al hebben voorgesteld om in te zetten op een paar goede plannen en dat lang vol te houden. Onderwijs als speerpunt! De VVD soortgelijk, en dan meer op werk, veiligheid en ondernemerszin. Tja, als het misloopt met de wijkaanpak ligt de pijn straks vooral bij de PvdA. Die leveren de minister en de coördinerende wethouder. Ook het CDA is zeer te spreken over de plannen, vooral dan het fysieke deel (sloop en nieuwbouw). De ChristenUnie en GroenLinks stellen zich voorlopig niet vierkant achter de plannen op. De ChristenUnie wil het maatschappelijk middenveld van de wijken meer betrokken hebben (lees dan ook vooral de kerk) en GroenLinks neemt nu voorzichtig aan wat afstand van al te veel slopen. Dat doen ze door aan te geven dat er alleen gesloopt kan worden als een meerderheid van de te slopen complexen dat ook echt wil. Men onderstreept vooral dat de problemen aan mensen kleven en als je mensen verstoot uit de wijk, de problemen echt mee verhuizen. Wethouder Harrie Bosch gaat om 20.00 uur verder met zijn uiteenzetting. Een goede zaak was dat hij de gehele raad bedankte voor de serieuze inbreng. Na het vorige debat snapt hij nu erg goed dat ook de kiezers van de SP in de krachtwijken wonen, dus, dat hij de inbreng van die partij iets serieuzer moet nemen dan de vorige keer. Overigens, Harrie Bosch laat duidelijk zien dat hij het dossier van de krachtwijken erg goed beheerst. Hij gaat inhoudelijk op de materie in en ziet precies waar de kansen en bedreigingen liggen. Om straks te vervolgen…