«

»

Apr 11 2008

Laatste kans voor bouwspeeltuin Balije

Jaren vertraagd inmiddels, de prachtige bouwspeeltuin bij boerderij De Balije in de gelijknamige nieuwbouwwijk van De Meern. In de oude varkensstal van het prachtige rijksmonument van de schitterende boerderij die voorheen lag in polder Veldhuizen, op de Heldammerstroomrug waarlangs de Romeinse Limesweg loopt, zou het verblijf van een bouwspeeltuin komen. De voorziening die door welzijnsorganisatie Zuwe moet worden ge-exploiteerd, is al jaren vertraagd. Eerst omdat de gemeente wilde wachten met het verbouwen van de schuur om een en ander gelijk te laten oplopen met het verbouwen van de boerderij als restaurant. Jammer, daarin voorzag het bestemmingsplan niet. De koper van de boerderij had er geen zin meer in en verkocht de boerderij door.

In die periode verpauperde het rijksmonument dusdanig, dat gevreesd moest worden voor sloop. Gelukkig werd verdere verpaupering voorkomen door het afdichten van gaten in dak en ramen. Om kort te gaan, eind vorig jaar startte de verbouw van de bijna ingestorte varkensstal. De gemeente riep blij richting bewoners dat voor het begin van komende zomer er eindelijk sprake zou zijn van een bouwspeeltuin in de wijk. Helaas, begin van de week ging ik weer eens kijken bij de boerderij: er was niets meer gedaan sinds januari. Een belletje met de gemeente bracht het verhaal naar boven: de aannemer vreest dat het gebouw te slecht is om veilig te verbouwen. Kan geen garantie afgeven dat de fundering van de stal het verbouwde honk kan dragen. Persoonlijk geloof ik daar niets van. Decennia hebben daar dikke zeugen rondgesnuffeld. Ik weet dat kinderen zich ook kunnen gedragen als varkens, maar instortingsgevaar daardoor? Hoe dan ook, wethouder Den Besten laat de afdeling monumenten van de gemeente nog een keertje kijken naar de stal, en anders gaat ie plat en volgt nieuwbouw. Wel beloofde ze dat er bij het begin van de zomer een tijdelijk honk zal staan, want de kinderen van de Balije moeten eindelijk kunnen spelen. Ze zal de boel persoonlijk openen met ijsjes erbij. Daar zullen we Rinda aan houden! En ja gemeente, laat voortaan zo'n schuur niet jaren verpauperen. Hou je een beetje aan de afspraken en planningen, dan was het gezeur met dat honkje al lang opgelost!