«

»

Mei 31 2008

ChristenUnie?

Ik was altijd een beetje een fan van André Rouvoet. De Woerdenaar had vaak een frisse blik op de zaken, perfect in het debat, en, luisterend naar hem had ik nooit echt last van de spruitjeslucht die meest van tijd om zijn voorgangers hing. Altijd sterk ook in het staatsrecht en de procedures van de kamer. Klink nutteloos, maar is dat zeker niet.
Toch waren er de laatste maanden aanwijzingen dat Rouvoet een keer de Christenkaart zou trekken. Hij doet het goed in de peilingen, zijn collega's in de coalitie niet. Er was al wat gezeur over ambtenaren die het homo-huwelijk niet wilden sluiten. De eigen partij zat erg met homo's en lesbo's in de maag die binnen de CU een baantje willen (het zijn onze vrienden, maar niet als wethouder!).Maar ja, dan nu het gezeur over embryonale voorselectie. Die staatssecretaris van de PvdA heeft het misschien niet slim gespeeld door eerst een brief naar de kamer te sturen. Het is nogal hard voor mensen die er hoop uit hadden geput. Aan de andere kant: Jet heeft de boel nu wel helder gemaakt. Was ze met de brief eerst naar het kabinet gestapt, was de boel waarschijnlijk intern gebleven. Nu weten we dat onze vrienden van de CU liever hebben dat mensen na een vlokkentest een abortus plegen (als blijkt dat een dochter het 'borstkankergen' draagt) dan dat ze de mogelijkheid hebben die situatie vooraf te voorkomen. Bizar. Tenzij de CU straks ook abortus gaat verbieden. Ik merk dat het me enorm kwaad heeft gemaakt dat de ChristenUnie zo diep wenst in te grijpen in het leven van gewone mensen. In de kamer is er breed draagvlak voor embryonale voorselectie in uitzonderlijke gevallen. Maar vanwege de machtspositie van de CU in het kabinet gaat het er misschien (waarschijnlijk) niet van komen. Patiënten kunnen dan naar Brussel om de knoet van Rouvoet te ontwijken! Ofwel, die steile opstelling heeft niet eens zin. Het was een leuk experiment om de CU in de regering te halen. Al was het slechts een CDA stuntje om de SP buiten de deur te houden. Ik zou zeggen: doe dat alsjeblieft nooit meer! En wat Utrecht betreft, ook daar hebben we de CU in de coalitie. Beetje rekbaar dat er geen CU-homo's wethouder mogen worden, maar wel in een college gaan zitten met meerdere homo's! Ofwel, een goede partij om in kamer of raad te hebben, maar in kabinetten en college's wil ik ze niet meer zien!