«

»

Jun 04 2008

Verkeersonkunde (308)

Heeft u het spoeddebat in de gemeenteraad gevolgd over de problemen met de Majellaknoop? Vast niet, en ik geef u geen ongelijk. Even kort door de bocht: deze week is de goudgele Hogeweidebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal opgeleverd (met een spetterende show) maar de wegen aan weerszijde van die mooie nieuwe kolos zijn nog steeds dramatisch lullig. Aan de Leidsche Rijn kant omdat onze gemeenteraad al een eeuwigheid niet durft te praten over een extra weg stad inwaarts vanaf de A2 (vroeger Spoorlaan, auw, en nu Nouw3, auw, auw) en aan de stadskant omdat de rechter verbood de aanpassingen aan de Majellaknoop te starten. Die mooie nieuwe brug is niet alleen door een Belgisch bedrijf gemaakt, het is ook feitelijk een Belgische brug. Een brug tussen niets en nergens. Althans, Leidsche Rijn stelt veel voor, de binnenstad ook, maar de wegen ertussen zijn slechter dan slecht.

En alles komt weer samen rond het pijnlijke debat over luchtkwaliteit. De ene helft van de stad denkt: rot op met die onzin, dan maar een paar jaar korter leven als ik maar lekker met de heilige koe kan blijven scheuren. De andere helft van de stad ziet liever groene daken, fietssnelwegen en frisse boslucht in de stad. De ene partij verdenkt de gemeente van groots gesjoemel met cijfertjes om lekker door te bouwen, wegen te verbreden, en zogenaamd toch aan de normen te voldoen. De andere partij denkt dat het de stad ernst is om echt iets aan de gezondheid van de inwoners te doen, zonder dat de gehele stad op slot gaat. En ik, ik kan er inmiddels geen touw meer aan vastknopen. Ik zie ongebreidelde bouw, en zwaar vertraagde busbanen aan deze zijde van het kanaal. Ik zie fietspaden door woeste zandvlaktes, ellenlange wachtpartijen om met de fiets de weg over te steken, een belangrijke fietsbrug tussen stad en Leidsche Rijn die er maar niet komt, vreselijke polemieken tussen actievoerders en gezagsdragers en rare rechtszaken. En onze gemeenteraadsleden zijn er om ons college heldere kaders mee te geven en daarna zijn ze er om ons college te controleren. Ik zie niets van dat al.

Ik zie slechts tweeslachtige (en halfslachtige) kaders en volstrekt onvoldoende kennis om te controleren. Daar kunnen onze raadsleden ook niets aan doen, want de materie is daar veel te ingewikkeld voor. Maar wat ik mis is bijvoorbeeld een raadsbrede opdracht aan onze mooie Universiteit om nu eens uit te zoeken waar onze gemeente in hemelsnaam mee bezig is. We blijven bouwen maar wegen mogen we niet aanleggen. We willen meer per fiets, maar fietsbruggen komen er niet. We willen OV, maar busbanen of trambanen schieten niet op. En, ik zie zware tegenstellingen binnen de Utrechtse coalitie. Tegenstellingen die zo groot zijn dat de Utrechtse inwoners er op verkeersterrein heel erg veel last van hebben, zonder het misschien zelf te weten. Ik zou zeggen: hou daar eens mee op en wees eens helder naar de stad! Dat verdient het plebs.