«

»

Jun 18 2008

Vaders (310)

Ook zo genoten van vaderdag? Ik wel. Ik heb eigenlijk helemaal niets met dat bedachte fenomeen, maar de lol is gelegen in de lol van kleine kinderen. Mijn twee zonen zijn negen en zes. En, kinderen van die leeftijd knutselen op school dagen aan het mooiste cadeau voor hun allerliefste vader. In mijn kantoor heb ik een kast met glazen deuren waar naast allerhande archeologische vondsten alle vaderdag cadeaus staan uitgestald van de afgelopen jaren.

Al weken wordt geheimzinnig gedaan of er al dan niet aan een cadeau gewerkt wordt. Heel laconiek vertellen m’n jongens dan dat het er dit jaar helaas niet van is gekomen. Daarna zie ik ze samen in een hoekje met elkaar smoezen hoe het ze gelukt is om mij op het verkeerde been te zetten. Geweldig om te zien. Het standaard ritueel op de dag der dagen is dat ik nog even wat langer mag blijven liggen. Niet te lang natuurlijk, want de kinderen staan op scherp: hoe zou het cadeau dit jaar bevallen. De cadeaus zijn verstopt in huis en ik ontvang aanwijzingen: ijskoud, lauw, beetje warm, warmer, heet, gloeiend, en, ‘je staat in de fik’!

In het laatste geval is het cadeau in zicht. Mijn jongste zoon had een trofee met een gedicht, mijn oudste een prachtige bureaustandaard voor brieven, uiteraard gemaakt van houten wasknijpers. En ik koester deze schitterende kleinnoden in mijn vitrine kast. Nog even, en dan is deze mooie lol weer voorbij. Zodra ze te oud worden voor eigen gemaakte cadeautjes, schaffen wij thuis de moeder- en vaderdagen af. Het verplichte bezoek, de stropdas of de zakdoeken, dat is niet aan ons besteed.

Ik geloof dat mijn eigen vader daar net zo over denkt. Die had dit jaar overigens het leukste vaderdag cadeau sinds jaren, zij het een dag te vroeg. Tijdens de feestweek van ‘zijn’ geliefde golfclub in Haarzuilens was er de traditionele familiedag. En, wat bijna nooit lukt gezien de drukke schema’s van alle kinderen, was het dit jaar wel gelukt een team te formeren met hem en al zijn vijf kinderen. We werden weliswaar tweede, maar het was een feest om met mijn drie broers, zusje en vader uren lol te beleven op die mooie plek. Zo’n cadeau kan niet in een vitrine kast, maar lijkt me als vader het leukste cadeau om te krijgen!