«

»

Aug 22 2008

BeijYngling (319)

Wat een koude douche is het, als je na drie uur slaap om iets voor vieren achter een TV-toestel kruipt om ongeveer 24 seconden te kijken naar Olympisch drama. Dat heb ik mijzelf afgelopen zondagmorgen dus maar bespaard. Een goede keus, want de liefste aller vrouwen werd jammerlijk geklopt in het mooiste zwembad dat ooit is gebouwd. Zou het komen omdat het zo’n lieverd is? Ik vrees van wel. Erkende kampioenen zijn in de regel egoïstische monsters en Marleen Veldhuis toont daar niets van. Ook Pieter van den Hoogenband (VDH) werd vijfde op het nummer dat hij zo graag voor een derde keer wilde winnen. Het is maar beter dat hem dat niet lukte, hoe graag ik het hem ook had gegund. Nu staat onze Pieter voor eeuwig op dezelfde trede als legendes Johnny Weissmuller en Aleksandr Popov. Een treetje hoger zou bijna aanmatigend zijn. Weissmuller zag er als zwemmer beter uit dan als Tarzan. Hij won in 1924 en 1928. De man die als geboren Hongaar via Rotterdam in 1905 Amerika bereikte. Hij was een baby toen ie met de S.S. Rotterdam de grote haringvijver overstak. Ik snap nu waarom hij zwemmer werd. Popov deed zijn kunstjes in 1992 en 1996 tot hij in Sydney nipt werd verslagen door een jonge VDH. Het enige streepje dat Pieter voor heeft op zijn illustere voorgangers is dat hij vier finales haalde op het koningsnummer.

U ziet, ik ben nog helemaal niet bezig met de politiek in Utrecht of andere onbelangrijke zaken. Gelukkig duurt het nog even, die vroege ochtenden vanuit Beijing. Wat is er mooier dan een zwemster van een of ander exotisch eiland in het midden van de stille zuidzee net onder de veertig seconden te zien duiken tijdens de 50 meter vrij? Niets! Met een dikke glimlach rond de mond en een gebalde vuist wordt de snelle tijd gevierd. Vast de beste parelduikster van de eilandengroep, denk ik dan. Machtig. Ook zo genoten van het kanovaren en damesroeien? Ik ben helmaal om. Nooit meer naar het voetbal maar lekker aan een roeibaan biertjes drinken en applaudisseren. Geen seizoenkaart van de plaatselijke FC maar een seizoenkaart van Orca, Triton en Viking! Ik beloof dat ik komende week weer over allerdaagse Utrechtse zaken zal schrijven, maar nu nog even niet. Ik wil eerst nog meemaken dat onze dames van Kampong (Lisanne de Roever en Eva de Goede) goud winnen bij het hockey. Marianne Vos gun ik nog een stapel gouden medaille na haar come-back op de puntenkoers. Helaas zit haar toernooi er al weer op. En, ik ga sparen voor een Yngling. Wat een heerlijke boot!