«

»

Jul 19 2013

Supertof, dat EYOF

Ik had er niet zo’n beeld bij, bij het Europian Youth Olympic Festival dat op dit moment in Utrecht wordt gehouden. Ik ben er nooit negatief, maar ook nooit positief over geweest toen Utrecht er jaren geleden voor lobbyde. Ik word er in de regel niet zo warm van als bestuurders heel hard staan te roepen dat ‘we Utrecht ontzettend op de kaart gaan zetten’ met een of ander festival of evenement. Ik bedoel, ik vind mijn geboortestad al tof vanaf het moment dat mijn brein en ogen tot samenwerking kwamen en mijn geheugen gingen vullen. Voor mij hoeft er niks op de kaart te worden gezet. En dat geldt voor heel veel stadsgenoten, merk ik. Giftiger kan je mij niet krijgen dan als de afdeling Stadspromotie weer eens tonnen uitgeeft aan onzinnige vaandels en blokken beton om het ‘merk’ Utrecht uit te dragen. In Utrecht zelf nota bene.

Maandag stuurde Rinda den Besten, de vorige sportwethouder, mij een berichtje op Twitter of ik nog naar het wielrennen ging. Het EYOF-wielrennen op Het Lint rond het Maximapark. En inderdaad, dat stond op mijn lijstje voor dinsdag. Om kort te gaan heb ik een uurtje met Rinda, die EYOF-voorzitter is, aan de schitterende wielerbaan gestaan die het geniale Lint voor de tijdrit vormde. En ik sprak met meiden uit tal van landen na hun sportprestatie. Zweedse, Turkse, Oekraïense, Italiaanse, Russische, noem maar op. Allemaal met vrolijke gezichten, glinsterende ogen en lovende zinnen over Utrecht als EYOF-stad. Natuurlijk, het weer zit mee. Dat scheelt een slok op een borrel. Maar duizenden toekomstige ‘echte’ Olympiërs laven zich deze dagen aan ons mooie stadje, aan de vriendelijke mensen, aan de sport en aan elkaar. Hoofden worden voor het leven gevuld met een prachtige herinnering.

Zelf ben ik vrij plotseling puber-vader. Na baby-vader, kleuter-vader en ventjes-vader is dat best heftig. Maar hoe mooi is het om die gulzige levenslust te ervaren. De tomeloze energie en het grenzeloze vertrouwen in een geweldige toekomst! Vandaag ga ik weer kijken naar de EYOF-wegwedstrijd. Het is gratis, er is plek zat, dus kom die Gelebrug over stadsgenoten. En ervaar hoe prachtig het leven en onze stad eigenlijk is door in de ogen van een puber te kijken. Man wat is dat EYOF tof.