«

»

Mrt 22 2014

De gemeenteraad van Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn

De gemeenteraad van Overkanaal.

De gemeenteraad van Overkanaal.

Op het kaartje kunt u lezen hoe de Utrechtse gemeenteraad eruit zou zien in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn, ergo, het gehele gebied ten westen van het A’damrijnkanaal. Dit afgezet tegen de werkelijke uitslag in de gehele Domstad. Uitgaande van een eigen gemeenteraad met 35 zetels (dat is het aantal raadszetels bij een zelfstandige gemeente van 75.000 inwoners) zou de verdeling als volgt uitvallen: D66 8, VVD 7, CDA 4, SBU 4, PvdA 3, GL 3, SP 3, CU 1, PvdD 1 en PVU 1.

De in 2001 geannexeerde kernen Vleuten, De Meern en Haarzuilens bestaan inmiddels ook uit de Vinexwijken Veldhuizen, Balije, Vleuterweide en De Woerd. Wijk 9, Leidsche Rijn, uit de wijken Langerak, Parkwijk, Terwijde, Het Zand, Grauwaart en sinds kort Hogeweide.

De ‘overkanaalse‘ bevolking telt bijna 75.000 zielen. De roep op een eigen bestuur was er vaker maar is altijd afgewezen. Opgeteld hebben de wijken ruim 50.000 stemgerechtigden waarvan minder dan de helft daadwerkelijk een stem uitbracht afgelopen woensdag en dat is lager dan het stedelijk gemiddelde.

Politiek zijn er ook tussen de wijken 9 en 10 enige verschillen, maar de gelijkenissen zijn veel groter. Relatief weinig kiezers stemden op GroenLinks en relatief veel op de VVD. Het CDA en Stadsbelang Utrecht vallen ruim groter uit, de PvdA en de SP allebei fors kleiner.

Het college van ‘Overkanaal’ zou logischerwijs gevormd worden door D66 en de VVD, aangevuld met CDA en SBU. De partijen hebben opgeteld een ruime meerderheid met 23 van de 35 zetels. CDA en SBU zouden een wethouder leveren en D66 en de VVD ieder twee.