«

»

Mrt 22 2014

GroenLinks ‘kaapt’ Utrechtse verkiezingsuitslag

Een mooi onderdeel van de speech van burgemeester Jan van Zanen tijdens de 'duidingsraad' van vrijdag waarbij 10 lijsttrekkers spraken over de verkiezingsuitslag en de route naar een nieuwe coalitie.

Een mooi onderdeel van de speech van burgemeester Jan van Zanen tijdens de ‘duidingsraad’ van vrijdag waarbij 10 lijsttrekkers spraken over de verkiezingsuitslag en de route naar een nieuwe coalitie.

De Domstad heeft gestemd. En met een opkomst van 54 procent deed u het beter dan vier jaar geleden. Niet dat het zin heeft gehad, maar daarover straks.

Utrecht is geen Amsterdam. U wist dat, en ik wist dat. Gelukkig niet zou ik bijna zeggen. In onze hoofdstad stapte PvdA-leider Peter Hilhorst op na hun verkiezingsnederlaag. In Utrecht peinst de sociaal democratische leider Gilbert Isabella daar niet over. Ondanks dat zijn partij bijna halveerde en slechts 5 van de 9 zetels overhield. En dat, beste mensen, dat is louter en alleen te danken aan het GroenLinks van lijsttrekker Heleen de Boer.

De Boer, ik maakte mij daar maandag in deze krant al erg kwaad over, schoffeerde de kiezer om vooraf de VVD uit te sluiten als mogelijke coalitiegenoot. De VVD zou niet aan een ‘meerderheid’ worden geholpen. Want ja, dat is heel eng rechts volk. Direct na de verkiezingen, GroenLinks hield 9 van de 10 zetels over en deed het daarmee verrassend goed, vertelde De Boer aan onze verslaggever dat ze graag op de huidige voet door zou gaan. Dus samen met D66 en de PvdA in het college. Haar partij kon gewoon twee wethouders leveren en de PvdA mocht er eentje inleveren aan D66. Hoe eenvoudig kan het leven zijn!

Laat deze twee uitspraken van GroenLinks nog even goed bezinken beste mensen. Sowieso geen VVD en graag verder met de huidige partijen. Bent u daarvoor met 140.000 mensen gaan stemmen? Hebben wij daarom weken en weken politici moeten aanhoren? Programma’s moeten lezen? Debatten gevolgd of bezocht? Zijn daarom honderden vrijwilligers dag en nacht in de weer geweest? Gewoon voor Piet Snot om van mevrouw De Boer te horen dat Utrecht door kan met de huidige coalitie? Wethoudertje bij de een eraf en de ander erbij en niet zeuren verder.

Ik zal wel weer verkeerd zien, maar ik ben verbijsterd als ik een politicus zoiets hoor zeggen. Nu snapt u waarom Isabella nog even aanblijft. Hij schuift het verlies van de PvdA lekker op het bordje van het kabinet, ook al verloor hij 2 keer zoveel als bijvoorbeeld de PvdA in Eindhoven, en blijft gewoon wethouder.

Gelukkig gaat de nieuwe gemeenteraad de uitslag vanmiddag om 12 uur duiden. Ik mag toch hopen dat een van de 13 D66-ers de roze GroenLinks ballon heel hard doorprikt en de grootste verliezer even laat bijkomen in de oppositie.

Naschrijft:

Maandag spreekt de fractie van D66 met alle andere partijen over de manier waarop zij een nieuwe coalitie willen vormen. Dat zal gaan aan de hand van een D66 document (fundament) en vijf vragen: 1. onderschrijft u ons ‘fundament’. 2. hoe duidt u de uitslag. 3. ziet u meerwaarde in meedoen via een breed draagvlak. 4. zijn er breekpunten. 5. hoe ziet u 4 jaar samenwerking.

Bijlage: D66 fundament