«

»

Apr 07 2016

Veni Vidi Victas

Pijnlijk hoe bestuurders van Victas zelf verslaafd bleken aan het uitgeven van geld. Geld dat besteed had moeten worden aan zorg.

Pijnlijk hoe bestuurders van Victas zelf verslaafd bleken aan het uitgeven van geld. Geld dat besteed had moeten worden aan zorg.

Het zat er natuurlijk dik in dat het mis zou lopen met Victas. Ik bedoel, je heet gewoon Centrum Maliebaan en je helpt verslaafden. Maar uiteindelijk komt er altijd een of andere megalomane directeur (president van de raad van bestuur waarschijnlijk) die na de zoveelste puberale natte droom mee wil in de vaart der volkeren. Een kinky nieuwe naam en een kinky nieuw gebouw. En dan noem je jezelf opeens Victas (Latijns voor ‘overwinning’ in mijn beleving, maar feitelijk dus schending) en je besluit om vijf jaar de halve binnenstad te zieken met de sloop van het voormalige Wilhelmina Kinderziekenhuis en het plegen van heel veel en hele dure nieuwbouw op dat kleine stukje ABC-straat tussen Nieuwegracht en Lange Nieuwstraat.

Overigens is het Oud-Griekse woord voor ‘overwinning’ nike. Ofwel Nike, het bekende sportmerk. Zou de president directeur bestuursvoorzitter zich daaraan hebben willen spiegelen toen er zo nodig voor een godsvermogen in stenen werd geïnvesteerd op dat kleine strookje grond in de binnenstad? Deze week kwam het bericht dat Victas failliet is. Ruim 400 werknemers met een onzekere toekomst maar belangrijker: bijna 4500 verslaafden staan in de kou. En allemaal omdat een of andere minkukel last had van z’n ego.

Nu is er de Utrechtse politiek ook van alles kwalijk te nemen. Want die gingen mee in de bouwdroom van Victas. Of de buurt er onleefbaar van werd, het deerde ze niet. Of er een zorginstelling aan kapot zou kunnen gaan: het deerde ze niet. Maar wat wil je ook: op de Bieb ++ na stemde dezelfde politiek ook in met hun eigen veel te dure natte dromen als het Stadskantoor en TivoliVredenburg.

De afgelopen jaren vielen al zoveel instellingen om die vergeten waren dat ze met zuurverdiend belastinggeld een belangrijke nutsvoorziening verzorgde voor ons klootjesvolk dat het stoom werkelijk uit mijn oren kwam bij het nare nieuws rond Victas. Houdt het dan nooit op? Wat is er mis met zuinig zijn op je centjes en domweg zorg bieden voor hen die het nodig hebben.

Gisteren heb ik met volle overtuiging JA gezegd tegen de bevolking van Oekraïne. Maar het wordt hoog tijd dat al die omhoog gevallen bestuurders eens JA zeggen tegen de mensen waar zij voor moeten zorgen.