«

»

Apr 14 2016

Sjoemelt mijn huis nu voor de helft?

De warmtewisselaar 1.0. Wij van de Stadsverwarming hebben altijd warm water, maar veel is het niet.

De warmtewisselaar 1.0. Wij van de Stadsverwarming hebben altijd warm water, maar veel is het niet.

Het is in deze krant de laatste tijd zoveel over ‘sjoemelwoningen’ gegaan dat ik de drang niet meer kan weerstaan ook mijn duit in het zakje te doen. De discussie is behoorlijk ingewikkeld dus een beetje extra Jip-en-Jannekeuitleg kan geen kwaad. Niet in de laatste plaats voor de leden van de Utrechtse gemeenteraad die vanmiddag debatteren over het onderwerp.

Zo’n 60.000 woningen in en rond Utrecht zijn niet aangesloten op gas, maar op stadsverwarming. Koken moet derhalve elektrisch en daar ben ik na 17,5 jaar in de Vinex nog steeds niet aan gewend. Maar dan de verwarming en het warme water om onder te douchen of in te badderen. Daarvoor hebben wij dus geen centrale verwarming op een gasboiler, maar krijgen wij loeiheet water aangeleverd. Dat water stroomt door een warmtewisselaar om die warmte af te geven aan schoon koud water dat er langs stroomt. En met dat warme water kan je een bad vullen of een douche nemen. Ga nou nooit onder de douche staan als iemand in de keuken aan de afwas gaat, want dan heb je direct een koude klets in je nek. Zo lullig is de capaciteit van zo’n warmtewisselaar.

Als je een radiator opendraait stroomt heet stadsverwarmingswater door tal van in de cementvloer weggewerkte leidingen, naar die radiator. Werkt als een dolle. En zeker ook op de plek waar net even teveel van die leidingen naast elkaar in de betonvloer liggen. Daar ‘werkt’ je dure houten vloer. Tot een kromme vlakte. Gratis en voor niks. Het verbruik, waarvoor je een forse prijs betaalt, is het temperatuurverschil tussen het water dat het huis in kwam en het huis verliet. Een stuk ondoorzichtiger dan een kuubje gas.

Ooit was ons stadsverwarmingsnet heel duurzaam. Want heet koelwater van de UNA-centrale aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Inmiddels wordt het water apart heet gemaakt en niet op een hele duurzame manier. En daarom ‘halen’ veel nieuwbouwwoningen niet hun beloofde ‘duurzaamheidsrendement’. Bent u er nog? Maar beste raadsleden, ook mijn inmiddels hele oude Vinexhut is al jaren veel minder duurzaam dan mij ooit is voorgespiegeld. En daar baal ik van, net als heel veel andereLeidsche Rijners. Maar sjoemelt mijn huis nu voor de helft? Of helemaal? En wat gaat u voor ons doen om weer duurzaam te zijn? Ik hoor het graag strakjes.