«

»

Apr 21 2016

Politiewerk

Valt het u ook op: de stroom aan krantenberichten over executies, moord tussen ex-geliefden, berovingen, vage tenten die gesloten moeten worden in verband met drugshandel of andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen en andere zwaar criminele handelingen? Mij wel. Dagelijks lees ik erover en iedere keer bedenk ik mij hoe het toch in hemelsnaam mogelijk is dat de jaarlijkse politie-statistieken aangeven dat de criminaliteit in Utrecht en ommelanden daalt als ware het de temperatuur tijdens de laatste ijstijd. Iets zegt mij dat wij als eenvoudige burgers voor het lapje worden gehouden. Gezien mijn al vrij lange jaren in de lokale media gaat de vlieger niet op dat het aan ons, de media, ligt.

Afrekeningen in de wijk Overvecht, daar kijken we helaas al bijna niet meer van op. Maar wat te denken van soortgelijke weerzinwekkende daden in De Meern of IJsselstein, dat zou je tien jaar geleden toch voor onmogelijk houden!

In de wijk Terweijde in Culemborg was het een tijd geleden zwaar hommeles. Die incidenten leken wat gesust, maar nu vliegen daar weer auto’s in de fik gelijk nitraatbommen tijdens een gemiddelde viering van oud- en nieuw in de Utrechtse binnenstad. In Culemborg nota bene. Moord in Bilthoven, executie in IJsselstein, nog even en we lezen over zware rellen in Zeist of Driebergen.

Om kort te gaan geloof ik niet zo in die prachtcijfers die we jaar in jaar uit gepresenteerd krijgen van de regionale politie. Wat ik wel merk is dat ik steeds vaker – als extreem keurig burger – last heb van de lokale hermandad. De afgelopen twee jaar ben ik meermaals staande gehouden zonder dat daar mijns inziens aanleiding voor was. Ik had een keer een paar takken eikenhout op mijn hoedenplan liggen. Keurig beschermd tegen ‘vallen’ door de hoofdsteunen op mijn achterbank. Maar hup aan de kant vanwege ‘losliggende lading’. Toen ik op een parkeerterrein van een lokaal cafe mijn auto omkeerde om bij mijn tas en jas te kunnen voor een wandeling naar huis werd in opgebracht. Een boete van honderden euro’s omdat je het begrip BOB serieus neemt. Toen in een noodstop maakte om in de regen twee slecht verlichte motoragenten te ontwijken moest ik blazen. Want een opmerking over hun slechte licht werd niet gepikt. Nu kan ik slecht tegen de kreet ‘ga boeven vangen’ maar heel af en toe denk ik dat wel.