«

»

Apr 28 2016

Sambaboete

De sambaballen van Samba Sabor waren misschien net iets te spicy voor de gemeentelijke boa's.

De sambaballen van Samba Sabor waren misschien net iets te spicy voor de gemeentelijke boa’s.

Ik zeg nog steeds koninginnedag en mijn bioklok denkt pas op 29 april aan ‘Koningsnacht’. Nu snap ik dat mijn leeftijdgenoot Willem-Alexander (ook Utrecht, ook 1967) zijn eigen verjaardag nog wel kan onthouden, maar zo tegen de 50 is het lastig oude gewoonten in te wisselen voor nieuwe. Ook het weer moet kennelijk nog steeds wennen aan die andere datum. Goed, zonovergoten was het ook op 30 april niet altijd, maar het gure winterweer dat de vrijmarkt in het centrum teisterde, dat was ronduit onbeschoft. Zelfs mijn jongste zoon, voor het eerst met zijn maten op eigen gelegenheid in de stad, was ruim voor het afgesproken uur weer thuis.

Het winterweer zorgde voor meer rare gedragingen. Een Vinex-vriend, die naast zijn normale bezigheden ook trommelt in een sambaband, kreeg een boete van 180 euro omdat ie het publiek gratis verwarmde met zwoele Zuid-Amerikaanse klanken. In het beste geval lag dit aan vorst in het hoofd van de betreffende Bijzondere Opsporing Ambtenaar (BOA), maar ook de nare vertrutting van de stedelijke APV kan de oorzaak zijn.

Overijverige overheidsdienaren, ik heb er een hartgrondige hekel aan. Ooit was er een tijd dat je als mens het gevoel had alles te mogen, tenzij het uitdrukkelijk verboden was. Tegenwoordig voelt het steeds meer dat niets mag, tenzij dat uitdrukkelijk wel het geval is. Toen Utrecht nog niet was vergeven van de toezichthouders zou toch niemand om de vergunning van een sambaband vragen. Tijdens de vrijmarkt nota bene. De enige zorg destijds was dat er niemand werd vertrapt, er geen vechtpartijen uitbraken, en er geen zwaar bedorven voedsel werd verkocht.

Vroeger was niet alles beter, maar was er naast een papieren werkelijkheid vooral de dagelijkse praktijk. Goed kijken en logisch nadenken was 90 procent, en voor die laatste 10 procent had je de regels. Boeren verstand, kom daar tegenwoordig nog maar eens om.

Door de snelheid van de Sociale Media is de voltallige gemeenteraad al bezig met vragen aan het stadsbestuur over de sambaboete. Het zou vooral fijn zijn als onze raadsleden even verder kijken dan dit kleine incident en wat dieper willen nadenken over nut en noodzaak van onze stedelijke vertrutting. En regel beter weer voor volgend jaar.