«

»

Mei 06 2016

Respect voor het verleden

IMG_7563Gister vierden wij feest in ons land. Maar veel te feesten was er eigenlijk niet als we de toestand in de wereld bezien. De globale samenleving is zo onwaarschijnlijk veranderd sinds het einde van de tweede wereldoorlog. Lange tijd herdachten wij op 4 mei alleen de slachtoffers van die donkere bladzijde uit de vorige eeuw. Een jaar of 20 geleden was dat voor mij ook nog heel prominent. Ik bezocht slagvelden, concentratiekampen, herdenkingen in Normandië en Arnhem en ging regelmatig naar Wageningen voor de 5 mei viering. Want daar was het echt gebeurd, de bevrijding, in dat zaaltje in hotel De Wereld. Maar met het verstrijken van de jaren ging het om zoveel meer dan de verschrikkingen van de holocaust of de hel die de familie van mijn vrouw ondervond in de Jappenkampen. De 4de mei is wat dat betreft een universele dag geworden om stil te staan bij al het grote zinloze leed dat mensen elkaar overal aandoen. Stromen vluchtelingen die vanuit Syrië door heel Europa trekken en niet zelfden omkomen onderweg naar de vrije wereld. Bommen en moordpartijen in Parijs of Brussels: ook daar vielen slachtoffers ‘voor de vrijheid’. En om op 5 mei alleen maar te vieren dat wij het in onze kleine hoek van de aardbol nog redelijk voor elkaar hebben sinds 1945, is mij ook wat al te eenvoudig.

Sinds kort maak ik met wat vrienden uit het nieuwe Utrecht deel uit van het jongste 4 en 5 mei comité van het land. En dan mag je opeens zelf aan de bak om herdenken en vieren vorm te geven, zodanig dat ook onze kinderen er gevoel bij houden. De tijd om al een 5 mei feest te organiseren was te kort, maar de eerste dodenherdenking van Leidsche Rijn was gedenkwaardig met ruim 200 buurtgenoten onder de oude perronkappen van Utrecht Centraal bovenop de A2-landtunnel. Aan de ene kant de kanaalbruggen waarachter op 2 mei 1945 voedseldroppingen plaatsvonden voor een uitgehongerd Utrecht en aan de andere kant een woud aan bouwkranen in een vlakte van beton en zand. Je voelde er de gretige zin in een mooie toekomst versmelten met respect voor het verleden. Een mooier 5 mei cadeau kan ik mij niet bedenken.