«

»

Mei 19 2016

Putlucht

IMG_8163Soms vrees ik dat ik te principieel ben. En laten we eerlijk zijn, daar kom je niet ver mee in deze wereld. Pragmatisch met een vleugje leugenachtigheid, dat is veel handiger als je vooruit wil komen. De manier waarop Utrecht het Zandpad drie jaar terug lamlegde was van een redelijke ratterigheid. In mijn optiek, maar kennelijk te ouderwets of principieel, is politie en justitie aan zet als er sprake is van mensenhandel. Dan is het gebruik van het gemeentelijk vergunningenstelsel als schieten met een kanon op een mug. En dan hebben we nu het gevalletje Hardebollenstraat. Veertig jaar raamprostitutie stopt definitief nu de gemeente het straatje domweg opkoopt. Negen huisjes waar al tijden een vergunningsaanvraag liep door de dames van vrouwencoöperatie Freya. De gemeente weigerde, ondanks een gerechtelijke uitspraak, simpelweg om een beslissing op die aanvraag te nemen maar onderhandelde in het geniep met de eigenaar om de ramen van de markt te halen. En die eigenaar was ook nog eens de partij die ook op het Zandpad moest stoppen omdat ze mensenhandel zou faciliteren.

Op GroenLinks en de PvdA na, is de Utrechtse politiek akkoord met deze handelwijze. Ik schrik daarvan. Een ruime meerderheid van onze volksvertegenwoordigers heeft er geen moeite mee dat de overheid zo schofterig omgaat met de rechten van de dames van Freya en zelfbenoemde ‘mensenhandelaren’ een miljoen of drie winst gunt voor een rijtje uitgewoonde huisjes.

Daarbij is het vuiltje TivoliVredenburg maar een kleintje. Dezelfde politiek geeft vandaag steun aan het stadsbestuur om de huur van het Muziekpaleis met twee miljoen te verlagen. Mij lijkt zoiets onrechtmatige Staatssteun. Heel wat gesubsidieerde instellingen legde het loodje omdat ze de vastgestelde gemeentelijke huur voor maatschappelijke vierkante meters niet konden opbrengen. Maar een huurverlaging kon niet, want ‘marktconform’. Nu gun ik de mensen van TivoliVredenburg het beste, zij treffen geen blaam. Maar de ‘pragmatiek’ die nu weer uit de hoge hoed wordt getoverd verbloemt de smerige putlucht van dit rampdossier niet. Daarbij vergeleken was de muffe lucht van zweet en verschraald bier van de oude Tivoli-zaal als een kleurrijk lenteboeket.