«

»

Mei 26 2016

Food

IMG_8322Van alle bijeenkomsten die ik bijwoon, of dat nu is als betrokken burger of als stukjesschrijver, ben ik vooral gek op de aloude gemeentelijke informatieavond. Goede tweede zijn wijkraadvergaderingen. Pas daarna komt de veelheid aan recepties die ik jaarlijks bezoek. De feestelijke openingen, haringpartijtjes en culturele festiviteiten completeren de rij. En inderdaad, u mist niet voor niets het woord ‘festival’. Sinds afgelopen weekeinde weet ik weer waarom die thematische gezelligheid aan mij niet is besteed.

In en rond de Domstad worden wij sinds enige tijd overspoeld door de ‘food’ variant. Nu ben ik gek op lekker eten en drinken, maar als ‘hoofdattractie’ is het mij wat te dunnetjes.

Afgelopen weekeinde streek een bonte stoet aan hipsters met gezellige VW-busjes en andere opgeleukte karretjes neer in het Maximapark. Onder de titel “Maximaal genieten” kon het nieuwe Utrecht diep in de buidel tasten voor een bio-burger of een halve kreeft. En nieuw Utrecht kwam massaal. Zo massaal dat de wachttijden opliepen tot Oost-Europese omvang van voor de val van de muur. Zelf hield ik het 20 minuten vol. Niet met wachten op een hele exotische espresso van een kekke barista, maar met rondlopen en mij verbazen. Men neme een lelijk wit festivalhek, zet dat rond een sliert karretjes op een grasveld, strooi wat balen stro in de rondte en plaats her en der wat houten klaptafels met klapbanken en u heeft een foodfestival. En verdraaid; de makke Vinex-schapen gooiden zich als een uitgehongerde kudde op het aangebodene. Het maakte mij zo triest dat ik mij huppelend begaf naar een gezellige receptie van de locale historische vereniging die 35 jaar bestond. Leuke speeches, een goed gesprek, hapjes en drankjes, en dat allemaal tussen de Romeinse artefacten die inmiddels staan opgesteld in Castellum Hoge Woerd.

Lekker eten en drinken hoort bij een leuke feestje. Als onderdeel. Vormt het de hoofdmoot dan vind ik er niks aan.

Vandaar misschien dat ik zo gek ben op de gemeentelijke informatieavond. De titel dekt zo goed de lading. Het is wat het is en niets meer en niets minder. Ga zitten, hou de snater en luister. Niet dat je er veel aan hebt, maar de koffie is warm en er komt geen barista aan te pas.

IMG_8372