«

»

Jun 09 2016

Amsterdam is best leuk

Utrecht is een prachtige stad, dat verkondig ik hier vaak. Tegelijk steek ik graag de draak met onze hoofdstad Amsterdam. Regelmatig levert dat discussie op met 020-volk dat ooit afzakte naar deze contreien. Evenwel werd mij daarom geen discriminatoir gedrag verweten. Gewoon een beetje dollen met iemands afkomst, daar steekt geen kwaad in.

Wat is discriminatie, wat is racisme, wat is doorgeschoten gekte, hypocrisie, of fundamenteel gedrag? Het houdt mij erg bezig de laatste tijd. En dat is ook niet verwonderlijk gezien de schreeuwerige polemieken over Zwarte Piet, Sylvana Simons, Minder Marokkanen, etnische profiling of iemand als Volkert van der G.

Op Facebook zag ik afgelopen week een vrolijke foto van een zeer milieubewust lid van de plaatselijke D66-fractie in een kart. U weet wel, zo’n ding waarin Max Verstappen het leerde. De smerigheid die uit de uitlaat van zo’n scheurijzer komt, daarbij verbleekt mijn 25-jarige Volvo. Maar heeft ons raadslid nu een delict begaan omdat hij even uit zijn milieu-preek-rol stapte? Ik vind van niet. Dolfijnen in Harderwijk. Ook zo’n dingetje. Afgelopen week 100 schreeuwerige beroepsdemonstranten voor de poort aldaar omdat Dolfijnenshows ongeveer moord zouden betreffen. Maar een autistisch kind dat zwemt met zo’n aandoenlijk Flipper, dat vinden we allemaal prachtig.

Duizenden mensen vergaapten zich aan de nieuwe JSF die deze week over ons land raasde. Kicken! Maar zijn dat nu opeens allemaal oorlogzuchtigen? Voorstanders van de dood en verderf die de straaljager ooit zal brengen? Ik durf te beweren dat er zich heel wat anarchisten onder de spotters bevonden. Hypocriet? Vast. Maar is dat erg? Nee.

Kinderen racist noemen omdat ze Zwarte Piet leuk vinden, het is een ranzig onderdeel van een uit de hand gelopen discussie geworden. Politieagenten die worden afgefakkeld omdat ze net iets te vaak een jonge drugsdealer van de weg haalden en nu een beroemde rapper troffen.

De gemiddelde mens is nu eenmaal een vat van tegenstellingen. Menig Turkse moeder wil liever een Turkse jongen voor haar dochter dan een Nederlander. En een Joodse vader krijgt liever geen Sjikse als schoondochter. En om dat direct racisme te noemen, gaat mij te ver.

Verdraagzaamheid lijkt mij hierbij het sleutelwoord. Amsterdam, het is best een leuke stad.