«

»

Jun 16 2016

Nu 17 zijn is lastiger dan in mijn tijd

Geslaagd! En met een hele goede lijst ook nog.

Geslaagd! En met een hele goede lijst ook nog.

Deze dag is voor de vader van een bijna 18-jarige een historische. Net als overigens voor de ouders van nog 200.000 ‘bijna’ volwassenen die dit jaar eindexamen deden. Voor mijn eigen eindexamen moet ik exact 30 jaar terug in de tijd. Maar heel speciaal was dat al niet meer als middelste van een gezin met vijf kinderen. Onze zoon is ook oudste zoon, dus u kunt mij onervaren noemen op dit gebied, en voorbeelden had hij ook al niet.

Zelf denkt hij eenvoudig geslaagd te zijn, en daar houd ik mij maar aan vast. En hoe ingewikkeld de afgelopen zes jaren ‘middelbare’ ook af en toe waren; het laatste jaar ging best soepel. Zelf plannen, zelf leren, ondanks alle drukte van een baantje, sport, vrienden en een vriendinnetje. Het hele centraal schriftelijk werd er tijdens de stille nachtelijke uren ingeramd. Ik hoefde niet meer te doen dan tosti’s bakken, thee of koffie zetten en eindexamen oefeningen tijdig printen en aanleveren.

Inmiddels is oudste een paar weken vrij en worden de dagen gevuld met veel gezelligheid maar vooral ook met het invullen van formulieren. Aanmeldingen voor de vervolgopleiding, zorgverzekering, rijlessen, belastingdienst, studiefinanciering (leenstelsel) en wat al niet meer. Een papierwinkel waar je iemand van 17 nauwelijks mee kan opzadelen. Zelf herinnerde ik mij totaal niet meer dat ik dat ook allemaal moest. Tot het door mijn hoofd schoot dat je destijds pas op je 21e voor de wet volwassen werd. Wat dat betreft hadden wij een onbezorgde jeugd. Alle ellende begon bij 21 jaar en alle jolijt zoveel eerder dan nu. Een rijbewijs voor een brommer? Bestond niet. Je kocht een oud barrel, knapte het op, kocht voor 40 gulden per jaar een verzekeringsplaatje en de wereld lag aan je voeten. Nu volg je eerst peperdure lessen, moet je een theorie-examen halen, kost de verzekering 30 euro per maand en een beetje kekke scooter 2000 euro. Mijn eerste Honda viertakt: 50 Hollandsche Florijnen!

Een biertje op je 17e naast een als dronken aap vermomde stille: 90 euro boete. Een kleine kloppartij tussen pubers: 3 dagen en nachten in de bak. In onze tijd haalde bromsnor zijn wijze schouders op en was het klaar. Deze vader is trots als een hond met 7 lullen op zijn bijna volwassen eerstgeborene, zeker gezien de complexe dag van vandaag.