«

»

Jun 23 2016

De Wartburg

Samen revalideren op een fijne plek. Gelukkig bestaat het nog.

Samen revalideren op een fijne plek. Gelukkig bestaat het nog.

Het kan dus wel, dat heb ik de afgelopen week vaak gedacht. Deze openingszin verdient uitleg. Ik heb het over de zorg voor onze ouders. Het ging er vaker over op deze plek, maar dan meestal over ervaringen die anderen hadden met prutsende instellingen die onze ouders moeten verzorgen als ze het zelf niet meer kunnen. En als wij kinderen het niet aankunnen. Want ja, gezinnen, werk, algehele drukte, onvermogen, gebrek aan kennis, gebrek aan woonoppervlakte, geen zin en vul zelf maar in.

Zo ging het meermaals over zorgmoloch Careyn die lustig aan het schuiven ging met zieke bejaarden tussen een aantal van hun Utrechtse tehuizen. Vorige maand begon een andere zorgmoloch met hetzelfde gekloot. AxionContinu kwam out of the blue met het bizarre plan om een prachtige gemengde zorgvoorziening in Leidsche Rijn leeg te schuiven. Iedereen eruit behalve de dementen. En dat onder het mom van betere zorg. Omdat mijn collega Marieke Dubbelman – haar vader is er tevreden bewonen – zeer indringend in de pen klom trok AxionContinu haar keutel deels en tijdelijk in. Dat is goed nieuws voor pa Dubbelman maar nog beter zou het zijn als AxionContinu gaat snappen dat een stadsdeel als Leidsche Rijn een gemengde zorginstelling steeds harder nodig heeft. Wij worden dit najaar 18 en zijn de kinderziektes ver voorbij.

Maar ik wil terug naar mijn eerste zin. Soms kom je zomaar in aanraking met de pareltjes van de Utrechtse zorg. Dit stukje schrijf ik op het prachtige terras van Zorghotel De Wartburg tegenover zwembad Den Hommel in Oog in Al. Met een smaakvolle espresso, geserveerd door de breedste glimlach, aan een goed onderhouden tuin met een prachtige vijver en bijbehorende kletterende fontein.

Mijn ouders, begin tachtig, zelfstandig wonend, hadden tegelijk wat tegenslag. Pa onder het mes in Amsterdam en moeder met klachten in Antonius Leidsche Rijn. En als je als kinderen even niet meer weet hoe daar een mouw aan te passen blijkt Axion over De Wartburg te beschikken. Onze moeder revalideert hier en vandaag voegt onze vader zich bij haar. Prachtig restaurantje met heerlijke maaltijden, een bioscoopzaaltje, badhuis, fysioruimte, de hele mikmak. Maar bovenal: kundige en blije medewerkers. En ik snap dat wel. Want hier wil je werken als je niet hoeft te revalideren. Zo zou het altijd moeten zijn.