«

»

Sep 29 2016

Misdadig

fullsizerenderIk was gistermiddag al halverwege een hele andere column toen ik in de persconferentie van het Joint Investigation Team (JIT) naar het neerschieten van vlucht MH17 viel. En hoe vreemd werkt dan het menselijk brein. Alle details van die verschrikkelijke 17e juli 2014 kwamen direct bovendrijven. En het eerste dat zich aandrong was hoe ik destijds een juichende persconferentie volgde van het Utrechtse OM. De serieverkrachter was gepakt!

De twee onderwerpen lijken vanaf dat moment onlosmakelijk met elkaar verboden. Want hoewel het JIT nog naarstig opzoek is naar een rechtbank om het strafrechtelijk onderzoek aan te presenteren: deze week stond Gerard T. wederom voor het hekje. Hij wel. De mannen die de BUK-raket afvuurden of die daartoe opdracht hebben gegeven, nee, die helaas nog bij lange niet.

De Utrechtse serieverkrachter was het niet eens met de 16 jaar celstraf die hij kreeg en stelde hoger beroep in. En dat diende deze week bij het Hof in Arnhem. Gerard T. voldeed wederom aan de laffe manier waarop hij zijn vorige rechtsgang onderging. Hij wilde niet verschijnen en toen de rechter hem daartoe dwong wederom niet spreken. Tijdens nota bene zijn eigen beroepszaak. De rechter snapte er niets van. Want als je dan onschuldig bent, dan wil je dat toch hardop uitspreken, zo redeneerde de edelachtbare. Maar Gerard T. was onvermurwbaar. En toen hij de mogelijkheid kreeg liet hij zich weer lekker terugbrengen naar zijn plekje achter de dikke deur.

Het JIT presenteerde gister minutieus de bewijzen van wat wij allemaal al wisten: Hoe een Russische BUK zoveel mensenlevens nam waaronder tal van plaats- en regio genoten. Of de nabestaanden ooit iets over ‘het waarom‘ vernemen, valt te bezien. En dat is enorm verdrietig, al noem ik het liever misdadig. Net zo misdadig feitelijk dat Gerard T. blijft zwijgen of zijn ‘waarom’. Voor zijn slachtoffers hoop ik dat ze verder kunnen leven zonder die kennis. Voor de nabestaanden van het MH17-drama, en dat zijn we eigenlijk allemaal, hoop ik dat de broodnodige rechtszaak er ooit komt. Aan het harde werk van het JIT zal het niet liggen.