↑ Terug naar Archief

Heuswaar 2007

Rest volgt.

3 januari 2006

Column 238

Wens

Een gelukkig nieuwjaar! Tot 11 januari mag iedereen elkaar nog een gelukkig nieuwjaar wensen, daarna is dat niet meer de bedoeling. Het uitspreken van de wens althans. Het is een mooie traditie: elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen. Iedereen weet dat het op tal van fronten en voor tal van mensen een verschrikkelijk jaar zal gaan worden, maar het feit dat we daar nog geen wetenschap van hebben – het jaar is nog maagdelijk – houdt de moed erin. Het is wat dat betreft meer een bezweringsformule. In godsnaam, laat het jaar dat net is begonnen een beetje prettig voor ons allemaal worden. Geen vervelend ongelukken, geen enge ziektes, gewoon lekker z’n gangetje! Wat zou dat lekker zijn, zo’n jaar dat lekker zou dooreikelen tot 2008. Helaas, zo zal niet gaan.

Hoe erg ik ook tegen de doodstraf ben; het feit dat ze Saddam net voor 2007 hebben verhangen had als enige voordeel dat het niet in 2007 was. We kunnen dit jaar nog even de schone schijn ophouden. Alhoewel, de 3000 Amerikaanse dode viel wel in 2007 dus zoveel schijn is er al niet meer op te houden. En hoeveel Irakezen de dood vonden deze eerste dagen, dat is al niet meer op een dozijn handen bij te houden, als het al bijgehouden wordt. Hoe dan ook, op dartsgebied hebben we er op de eerste dag van het nieuwe jaar in ieder geval een wereldkampioen bijgekregen. Schrale troost, maar het is wat. Want jawel, onze Haagse Barney won van de onverslaanbaar geachte Phil “The Power” Taylor en kan zich het hele jaar 2007 – wat er verder ook moge gebeuren – wereldkampioen noemen. Pikstartje. Altijd fijn. Dat dachten die kinderen in Overvecht niet, toen hun school in de fik stond. Ik bedoel, hun schoolstart is wel gepikt, maar daar zullen ze toch niet blij mee zijn. Iedereen binnen de gemeente rent zich helemaal suf om de wijk Overvecht weer omhoog te werken, wordt je op de eerste dag van het jaar weer op zo’n manier teruggeworpen. Trieste zaak. Nog triester is dat ik las dat in de wijk iedereen schijnt te weten wie voor die brand verantwoordelijk is, maar niemand er openlijk over durft te spreken. Dat zou pas echt een drama zijn als er in die wijk gespuis rondkloot waar iedereen bang voor is. Daar duiken we maar eens in, dit nieuwe jaar.

Zelf ben ik altijd blij als we december weer gehad hebben. Wat mij betreft de enige maand van het jaar die voor het gevoel twee maanden duurt, terwijl ik een halve maand december meer dan genoeg december vind. Kunnen we daar ik 2007 niet iets aan doen? Dan wens ik nu dat in 2007 mei twee maanden duurt! Fijn jaar allemaal!