↑ Terug naar Archief

Heuswaar 2010

Rest volgt.

Lezen
Door Wouter de Heus op zo, 10/01/2010 – 23:12

Zo, de kop is eraf. De eerste bladzijden van 2010 zijn inmiddels beschreven en die zijn voor sommige mensen meteen met gitzwarte inkt beschreven. Denk even aan een 26-jarige man die werd aangereden op de Balijelaan, terwijl hij rustig vuurwerk aan het afsteken was. Hij had vast zin in het nieuwe jaar maar zal dat niet meemaken. Of je woont gezellig in Culemborg en de stoeptegels vliegen door je raam. ME in Culemborg, het moet niet veel gekker worden.

Zelf ben ik in noeste voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen. Het gaat nu opeens erg snel. Slechts een kleine twee maanden scheiden ons van 3 maart. De verschillende partijen hebben hun kandidatenlijsten vastgesteld en leggen de laatste had aan de definitieve verkiezingsprogramma’s. Die zal ik allemaal moeten lezen. En ik heb daar zin in. Zou er visie doorklinken in de papieren tijgers van de partijen? Het zal mij benieuwen. Een aantal bewegingen zal liever meeliften op de Haagse sentimenten en zich zo min mogelijk willen uitspreken over echt Utrechtse kwesties. Stilzitten en geen fouten maken. En daarvoor zijn lokale verkiezingen juist niet bedoeld. Anderen moeten gelukkig de boer op. Ik wil nog eens heel scherp weten hoe de Utrechtse politici denken over Utrechtse kwesties. Denk eens aan zoiets als de Belle van Zuylen-toren. Zeker nu het dit college niet gaat lukken om een intentie-overeenkomst met de ontwikkelaar voor de verkiezingen door de raad te fietsen. Dat is maar beter ook. Ik hou er niet zo van om belangrijke ontwikkelingen zo in te richten dat het lijkt alsof de bevolking ook maar iets te zeggen heeft terwijl dat hier bij uitstek niet het geval is. Zelfs een gemeenteraad heeft amper iets wezenlijks in de melk te brokkelen. Ik zal dat hier niet uitdiepen. Laat de partijen zich in hun programma’s maar eens duidelijk uitspreken.

Zondag was er een interessante discussie over het lokale bestuur bij Buitenhof. Oud SP-baas Jan Marijnissen had een zinnige bijdrage. Dat een gemiddeld raadslid veel te kort in de raad zit. Dat was de afgelopen periode in Utrecht bij uitstek het geval. Bij mijn weten dertig nieuwe raadsleden die van weinig dossiers enige kennis hadden. Af en toe stuitend om mee te maken als je zelf al veel te lang meeloopt. Gelukkig wist een deel van de nieuwelingen zich snel in te werken, maar je hebt een stevig collectief geheugen hard nodig in een raad. Ook bij deze verkiezingen verdwijnt weer veel van dat weinige geheugen. Marijnissen vond ook belangrijk dat raadsleden door de partijen heen beter samenwerken en niet als oppositie-coalitie tegen elkaar komen te staan. Mijn idee. Dat is de laatste vier jaar te veel gebeurd in Utrecht. Dat krijg je snel als een partij te dominant is en sommige bestuurders te veel lopen te ritselen in de krochten van het stadhuis. Minder dealen achter gesloten deuren en meer samenwerken derhalve.

Dus partijen, kom maar op met al die bevlogen ideeën over de toekomst van Utrecht. Ik heb extra leesuren vrijgemaakt.